Het Digital Art Lab van CKC & partners (Zoetermeer) is een plek waar jongeren tussen 10 en 18 jaar de ruimte krijgen om in hun vrije tijd met nieuwe technologieën te experimenteren en hun eigen projecten te verwezenlijken. Jongeren leren bij het Digital Art Lab door zoveel mogelijk zelf te doen én van elkaar te leren. Het lab sluit hiermee aan op een veranderende behoefte binnen de vrijetijdsbesteding van tieners. Er is geen vastomlijnd cursusaanbod, de jongeren bepalen zélf waar ze zich mee bezig willen houden.

Het Lab speelt een faciliterende rol. De labmanager luistert goed naar haar community van peer teachers en brengt de ideeën in kaart. Vervolgens wordt gekeken wat de meest geschikte manier is om daar handen en voeten aan te geven. Dat kan soms de vorm aannemen van een cursus gegeven voor en door jongeren, soms wordt een productieteam samengesteld of een bedrijfje opgericht. Ook samenwerking met partners (zoals bijvoorbeeld de Dutch Innovation Factory, de Haagse Hogeschool, Koninklijke Visio of het Soundlings collectief) levert verrassend innovatieve projecten op.

Welke vorm een idee ook krijgt: jongeren zijn de kern van het Digital Art Lab. Dit wordt een ‘bottom-up’ aanpak genoemd. De mooiste ideeën ontstaan spontaan. De kracht is om ruimte te bieden aan chaos, en dan op het juiste moment de pareltjes eruit te vissen. Die pareltjes worden samen met de jongeren verder uitgewerkt tot uitvoerbare projecten.

Iedere vrijdagmiddag is er Open Lab, waarbij iedereen gratis naar binnen kan lopen om met alle apparatuur aan de slag te gaan. Het lab beschikt over een goed uitgeruste MakerSpace en diverse technisch onderlegde vrijwilligers. Behalve computers en filmapparatuur vind je er ook soldeerbouten, naaimachines, een 3D printer en diverse elektronica.

Voor de peer teachers, de vrijwilligers en de Labfreaks is het lab ook op andere tijden toegankelijk.