Fashion

Onder fashion verstaan we bij het Lab alles wat met kleding, kostuums, sieraden en accessoires te maken heeft. Dat kan van textiel zijn, maar ook van plexiglas, foam of hout. Natuurlijk staat fashion bij ons in relatie tot creëren en experimenteren met nieuwe fabricagetechnieken of bijzondere materialen.

Illustratie: Labfreaks knippen en naaien in een kledingstuk
Twee danseressen met een Wii controller om de arm
Dansers met pixel projectie
Geleidende inkt in een potje en een stift

Interactieve kostuums en verfijnde patronen met de lasersnijder

Binnen het CKC is er een directe link met kostuums voor dans en theater. En dan bedoelen we Echt Vette Kostuums die bijvoorbeeld sensors in de mouwen verstopt hebben waarmee je het licht of het geluid on stage kan beïnvloeden! Als je fashion combineert met elektronica en programmeren spreken we van Wearable Technology. Daar kan je hele leuke dingen mee doen. Wist je bijvoorbeeld dat er stroom geleidend naaigaren bestaat? Daarmee kan je een elektronisch circuit op je kleding borduren die echt werkt en er ook nog eens fantastisch uitziet. En wat dacht je van thermochromic paint of geleidende inkt?

Bij het Lab hebben we een naaimachine en een overlock machine staan. Maar ook de vinylsnijder (opstrijkfolie!) en de lasersnijder zijn hele leuke speeltjes voor wie met textiel aan de slag wil. Je kan super precies naaipatronen uitlaseren, maar ook experimenteren met de structuur van de stof. Met de graveer-optie van de lasersnijder kan je bijvoorbeeld plaatselijk de haartjes van fluweel wegbranden, waardoor je prachtige diepteverschillen in de stof krijgt. En cosplay fanaten opgelet: met EVA hobbyrubber kan je gedetailleerde lichtgewicht props maken en ze daarna beschilderen. Jouw prototype, next level!

Tijdens het Open Lab op vrijdagmiddag kan je tussen 13.00 en 18.00 uur gewoon binnenlopen en uitleg krijgen over de machines.