Doe-het-zelf mondkapjes

S M L Mondkapje

We hebben een aantal ontwerpen van mondkapjes vergeleken die circuleren op internet. Wij willen ons niet wagen aan zelfgemaakte maskers waarvan de FFP2 kwaliteit niet gegarandeerd kan worden. Daarom gaan we nu in eerste instantie voor deze: supersnel te printen, waar je een filter naar keuze in kan hangen.

Mask Materials Effectiveness 0 02 Microns En

Het ontwerp is van Mark Fuller en is via de website van Prusaprinters te downloaden als .stl bestand.

Aanvullend hebben we een interessant onderzoek gevonden naar het beste doe-het-zelf filter, gebaseerd op materialen die je thuis hebt liggen. Hierbij is uitgegaan van een chirurgisch masker, en is er vergeleken in welke mate huis-tuin-en-keuken materialen een vergelijkbaar percentage deeltjes tegenhouden. In onderstaande tabel hebben ze getest met deeltjes van 0,02 micron. Het Corona virus is 0,1 micron groot.

Mask Materials Effectiveness 0 02 Microns En
Bron: smartairfilters.com

Je ziet dat theedoeken en stofzuigerzakken behoorlijk dicht in de buurt komen. Als je een theedoek dubbelvouwt is het zelfs gelijk aan de waarde van het chirurgisch masker. Nadeel van de stofzuigerzak en de theedoek is dat je er veel moeilijker doorheen kunt ademen, waardoor je hem niet de hele dag op kunt houden. Voor thuisgebruik adviseren ze katoenen t-shirts of kussenslopen.

LET OP: deze maskers/filters beschermen dus niet 100% tegen virussen! Maar ze houden zeker wat tegen, en iets is beter dan niets...

Op basis van deze onderzoeken gaan wij onze eerste prototypes maken van stofzuigerzak en een dubbele theedoek. Deze leggen we ter beoordeling voor aan een bevriende huisarts. Let's go!

Referenties