Wasbaar op 60 graden

Img 4352

Eerder beschreven we al een prototype van een mondkapje dat gemaakt wordt van stofzuigerzak, maar die kan je natuurlijk niet hergebruiken. Onderzoek wijst uit dat een dubbele laag theedoek even goed filtert als een standaard chirurgisch masker. Bijkomend voordeel: katoen kan je wassen op 60 graden, waardoor virusdeeltjes gegarandeerd het loodje leggen.

Het ontwerp met het losse houdertje maakt dat je vrij bent in de keuze van het filter materiaal. Theedoeken zijn goedkoop te krijgen bij textiel discounters, dus ideaal om te maken voor eigen gebruik. En met de bijgeleverde tekenmal ook nog eens heel makkelijk om te maken. Kijk zelf maar hoe eenvoudig het is:

We spelen met de gedachte om mondkapjes te laten maken door bewoners in de wijken, voor eigen gebruik of om aan te bieden aan mensen die ze graag willen hebben maar niet zelf kunnen maken. Wij kunnen met onze 3D printer stapels houdertjes aanleveren, en het naaigedeelte uitbesteden. Er zijn meerdere naaipatronen in omloop van volledig stoffen zelfmaakmaskers. Die zullen we de komende tijd ook kritisch bekijken.

Over de zin & onzin van het gebruik van eenvoudige mondkapjes voor burgers zijn de meningen overigens verdeeld. In andere landen wordt het gebruik aanbevolen, in Nederland zeggen ze 'doe maar niet' omdat het een gevoel van schijnveiligheid kan geven waardoor mensen de 1,5 meter afstand niet meer respecteren. Feit blijft: met een mondkapje bescherm jij anderen tegen het virus wat je zelf (zonder het te weten) bij je kan dragen.

Dit artikel van de NOS legt het nog een keer uit.

En hieronder referenties naar het onderzoek waar wij ons op baseren.

Referenties

Img 4353
Img 4353