Hieperdepiep hoera: Wij bestaan 12,5 jaar!

hart labfreaks

Het is een bijzonder jaar voor het Lab: we vieren namelijk ons 12,5-jarig jubileum! We nemen je daarom graag mee in deze trip down memory lane van het Digital Art Lab. Want wat hebben we een gave dingen gedaan!

De geboorte van het Digital Art Lab

In september 2010 begon CKC & partners samen met The Patching Zone aan een onderzoek voor cultuuronderwijs in de 21ste eeuw. We hielden ons bezig met vragen zoals: Wat kunnen nieuwe technieken brengen? Hoe kunnen we ook de nieuwe generaties, de digital natives, blijven bereiken? En daar was; de geboorte van het Digital Art Lab.

Digital Art Lab x de traditionele kunsten = …

Het eerste jaar was een wervelwind van onderzoeken en experimenten. Denk aan een dansvoorstelling met Wii-controllers, digitale muziekproductie maar ook robots en programmeren. En als kers (eigenlijk meer een banaan) op de taart; was er een digitale harp, gemaakt van bananen! Ja echt waar. Vermenigvuldig je het Digital Art Lab met de traditionele kunsten? En vice versa? Dan is dit wat je krijgt. Deze kleine greep aan verrassende uitkomsten, creëerden we samen met de docenten van CKC & partners. In recordtijd maakten zij zich nieuwe technieken eigen. Indrukwekkend!

De toekomst over de vloer

Ook belangrijk: we spraken niet alleen over de nieuwe generaties, maar we nodigden ze ook uit. Zo kregen we veel Zoetermeerse jongeren over de vloer. De scholieren kwamen langs voor workshops, over onder andere robotica en dj’en. En toen gebeurde er iets bijzonders. Ze kwamen langs voor een workshop, raakten geïntrigeerd en bleven daardoor plakken in het Lab. Deze jongeren verdiepten zich steeds meer en meer. Gedreven vanuit een flinke nieuwsgierigheid en hun passie, gaven ze even later zelf cursussen. Hoe fantastisch is dat?! En zo was daar de geboorte van de eerste peer-teaching-workshops! Dit initiatief groeide door naar nieuwe projecten, volledig opgezet door jongeren. Bijvoorbeeld Alpha. Dit is een webserie waar ruim 40 jongeren aan meewerkten. Of ZoundGame, wat resulteerde in het Open Lab, dat nog steeds elke vrijdag te bezoeken is.

ZoundGame
alpha foto

Het Lab als MakerSpace

Omgeven door een veranderend landschap, groeide het Lab mee. In 2015 breidde het Lab uit met de MakerSpace. Een prachtige ruimte, gevuld met apparatuur om razendsnel prototypes te bouwen. Dankzij deze tools zetten we onze eerste 3D-printer zelf in elkaar! Ontzettend leuk voor onze eigen ontwikkeling, maar nog gaver om te delen met onze omgeving. Zo haakten ook partners van buitenaf aan. Bijvoorbeeld de gemeente Zoetermeer, voor de ontwikkeling van een virtual reality-visualisatie voor een nieuw stadspark. Ook hielpen we menig student van de TU Delft, Haagse Hogeschool en mbo Rijnland tijdens hun stages en opdrachten.

Workshops voor alle leeftijden

De faciliteiten van het Lab ontsloten nieuwe workshops voor alle doelgroepen. Van digitale fotografie, grafisch ontwerp en Photoshop voor volwassenen tot een introductie in techniek voor basisschoolleerlingen tijdens Open Lab Junior.

open lab junior

Denk ook aan de hilarische robotwedstrijd Hebocon. Leerlingen van het basis- en voortgezet onderwijs leerden de beginselen van techniek en bouwden de meest kleurrijke robots! Als ware sumoworstelaars gingen hun creaties de strijd aan.

hebocon wedstrijd
Hebocon wedstrijd

Al 12,5 jaar (in) het centrum van vernieuwing

De afgelopen 12,5 jaar is het Lab opgegroeid met zijn deelnemers. Als R&D-partner staan we in het centrum van constante vernieuwing van cultuur- en techniekonderwijs. We werken aan steeds grotere en uitdagendere projecten. Nog genoeg te doen dus. Tijd om aan de slag gaan!

Ben je benieuwd wat we doen? Volg ons dan op social media en blijf op de hoogte van het Digital Art Lab!