"Je krijgt me hier nooit meer weg"

Labfreak Rowan Bink met soldeerbout

Het Digital Art Lab bestaat 10 jaar! Rowan (24) is Labfreak van het eerste uur, hij loopt ook al tien jaar mee in het Lab. “Mij krijgen ze hier nooit meer weg”, zegt hij lachend.

“Ik was altijd al nieuwsgierig naar hoe iets in elkaar zat. Hoe het uit elkaar kon en, dat leerde ik later, ook weer in elkaar moest. Universele nieuwsgierigheid is het element dat je bij elke Labfreak vindt. En in het Lab heb je de ruimte, materialen en hulp om je nieuwsgierigheid te laten zijn. Je mag proberen, experimenteren en leren van dingen die misgaan”, vertelt Rowan, die op 14-jarige leeftijd met zijn maatje Jasper voor het eerst naar binnen liep bij het Lab. “We werden met open armen ontvangen, en kregen alle ruimte om te onderzoeken en ontwikkelen wat we wilden. En die sfeer is er nog steeds.”

Labfreak Rowan met 3D printer
Rowan met zelfgebouwde waterkoeler lasersnijder
Rowan sleutelt graag aan de Lab apparatuur zoals de 3D printer en de lasersnijder

Het Digital Art Lab is een maakplek, een maker space. Zoals een atelier dat is voor beeldend kunstenaars of een studio voor bands om met plezier hun passie uit te voeren. Het Lab is die plek voor technische creatievelingen.

Samen met Jasper ontwikkelde Rowan een les over robotics. “Dat was ons antwoord op de maatschappelijke stage. Natuurlijk konden we er ook voor kiezen een dag te helpen in een verzorgingstehuis, maar wij bedachten dat robotics aan anderen uitleggen in de vorm van een les ook van maatschappelijke waarde was. En het was zo leuk, dat we dat wel vaker wilden doen. We maakten posters en flyers en fietsten zelf langs bij scholen om die op te hangen en achter te laten. Het werd onze bijbaan.”

Robotics finale 2015
Rowan en Jasper met Robotics deelnemers in 2015

Van robotics-lessen naar een diversiteit aan workshops voor het middelbaar onderwijs tot inspiratiesessies met kunstvakdocenten: Rowan is in de jaren die volgden bij het Lab blijven hobbyen én werken. “En in mijn huidige baan als automation engineer leg ik ook technische zaken uit aan mensen die daar geen achtergrond in hebben. Door wat ik bij het Lab heb geleerd, gaat mij dat gemakkelijker af dan veel collega’s van me”, zegt hij. Ook nu is hij niet bij het Lab weg te slaan: hij werkt vier dagen per week bij zijn werkgever en op woensdag bij het Digital Art Lab.

Rowans verhaal staat niet op zichzelf. Ook andere Labfreaks hebben een soortgelijk traject doorlopen en zijn nu in dienst of als zzp’er verbonden aan het Lab. “Je ontdekt hier nog beter wat je leuk vindt en krijgt alle ruimte om te groeien, op creatief en op technisch gebied, maar ook als mens.”

Op dit moment werkt hij aan een project om zelf printplaatjes te kunnen maken. “We bestellen nu printplaatjes uit China. Het heeft dus allerlei voordelen voor ons om dit zelf te kunnen.” Ambities voor het Lab als onderdeel van CKC & partners zijn er ook. Als hij de kans krijgt, nodigt Rowan iedereen van harte uit om langs te komen. Rowan: “Meer crossovers tussen het Lab en de kunstdisciplines zou fantastisch zijn. Docenten zijn welkom, er is altijd iets leuks te verzinnen.”

Kinderen, jongeren of wie dan ook die twijfelt of het Lab iets voor ze is, nodigt hij eveneens van harte uit. “Kom vooral langs en probeer het. Zeker de mensen die rondhangen in het Lab delen dezelfde nieuwsgierigheid. Iedereen hier is super-open en heeft de wil om dingen te maken, te leren en te zien.”