Filmmuziek componeren met Theaterorkest

Filmmuziek componeren

Vrijwel iedereen voelt de magie van filmmuziek uit Lord of the Rings, Star Wars of The Lion King. Deze meeslepende muziek is speciaal gecomponeerd bij de beelden, om de sfeer te versterken van de film. Bij het Lab hebben we alles in huis om dit zelf eens uit te proberen, daarom zijn we gestart met een hands-on project omtrent filmmuziek.

Een aantal musici van het Theaterorkest durfden deze leuke uitdaging wel aan, en zijn sinds kort begonnen bij het Lab. Ze maken in een aantal weken hun eigen orkestmuziek bij een korte animatiefilm! De muziek wordt zelf geschreven op de computers in het Lab. Daarvoor gebruiken we de software Logic Pro. De digitale muziekstukken laten we vervolgens inspelen door een echt orkest of ensemble. We nemen het orkest op met onze professionele opnameapparatuur van de Rolling Studio, om deze opname vervolgens onder de animatiefilm te monteren. Het project wordt afgesloten met een feestelijke presentatie in het auditorium. Komt dat zien!

Filmmuziek componeren
Filmmuziek componeren
Leden van het Theaterorkest zijn al verdiept in hun compositie

De muzikanten worden inhoudelijk begeleid door Vincent Zaalberg. We kennen Vincent natuurlijk als gitaardocent en bandcoach bij het CKC, en als Labdocent voor de scholenworkshop Muziek & Technologie. Maar Vincent heeft ook ruime ervaring met het componeren van filmmuziek. Luister maar eens op Youtube om een beeld te krijgen! Het eerste stuk is filmmuziek bij een fantasy animatie filmpje. De tweede is een compositie met een knipoog naar de sound van Star Wars.

Het doel van dit project is om een eerste uitwisseling tot stand te brengen tussen (klassiek) geschoolde muzikanten/cursisten en het Digital Art Lab. We gebruiken animatiefilm als middel om richting te geven aan het muziekstuk wat gecomponeerd gaat worden. Voor (doorgaans uitvoerende) muzikanten is het een geheel nieuwe ervaring om zélf een stuk muziek te componeren. De computer biedt hiervoor een goede ondersteuning. Alle instrumenten die je in de echte wereld tegenkomt heb je in een digitale bibliotheek tot je beschikking. Je kan in je eentje een heel orkest laten samenspelen.

Daarnaast is het voor deelnemende orkesten/ensembles een leuke ervaring om door cursisten gecomponeerde muziek in te spelen en daar een professionele geluidsopname van te maken. Gewoon eens meemaken hoe zoiets in zijn werk gaat.

Dit is interdisciplinaire uitwisseling zoals we dat graag doen bij het Lab! Elke dinsdagmiddag (t/m 9 november) zijn we met dit project bezig. Wip vooral eens binnen om te zien hoe dat er aan toe gaat ;-)

Computerscherm met midi toetsenbord en notenbalk