Fijne zomer! Highlights 2019

Labfreakjes Volgorde Scans

Wat gaat zo'n jaar toch altijd snel! Het is weer een mooie en drukke tijd geweest voor het Digital Art Lab. We hebben teveel gedaan om op te noemen maar hier wilden we toch enkele highlights benoemen.

3D scannen, VR en AR

Een groot thema dit jaar was het 3D scannen, iets waar veel projecten aan gelinkt waren. Zo hebben we voor de expositie IJs, taart en gebak de kunstwerken van de vakgroep Beeldend mogen inscannen. Zoals elk jaar konden hun prachtige werken natuurlijk in het gebouw worden bekeken, maar het was voor het eerst dat ze nu ook in Virtual Reality werden getoond. Bezoekers konden nu virtueel met taarten gooien, hoe leuk is dat?! Ook biedt het scannen mogelijkheden om kunstwerken online te exposeren. We hebben een app gebouwd waar je alle gescande werken in 360 graden kan bekijken. Bekijk het hier in je browser.

Dit is allemaal tot stand gekomen dankzij de inspiratiesessies die we hebben gehouden voor kunstenaars, partners en docenten. Men was zelfs zo geïnspireerd dat de vraag kwam of we niet ook iets met Augmented Reality (AR) konden doen. En zoals het Lab betaamt zeggen we ja, vogelen we het uit en bij de expositie die er op volgde hadden schilderijen al een extra dimensie gekregen middels AR.

Ar Eerste Test
Ar Eerste Test

Soms krijgen we ook een leuke externe opdracht aangeboden. Ronald van Bommel van Plan34 maakte de visualisatie van de nieuwe boulevard in Scheveningen voor de Gemeente Den Haag. Labfreak Aran heeft de standbeelden gemodelleerd. Niet van echt te onderscheiden, toch?

Ar Eerste Test
Ar Eerste Test

Inmiddels zitten we alweer diep in het volgende project, namelijk personen 3D inscannen om deze scans uiteindelijk te gebruiken voor een vernieuwende dansvoorstelling. Zou het niet cool zijn om een duet met jezelf te dansen? Maar hierover na de vakantie meer!

De personenscanner '3D Scotty' hadden we een tijdje in bruikleen van het E-Lab bij de Bibliotheek, die op hun beurt de scanner hadden geleend van Gerco Kanbier die hem heeft gebouwd. We hebben uitgebreid getest met de scanner en natuurlijk onszelf als proefkonijn gebruikt.

Ar Eerste Test

Deze B-boy laat zien dat je ook prima op zijn kop in de scanner kan gaan staan…

En zo gaat het scan-proces in zijn werk. Cosplayers opgelet: deze techniek is ideaal om je outfit van alle kanten te bekijken terwijl je hem aan hebt.

Visie en strategie

We denken bij het Lab ook graag na over het Digital Art Lab: hoe werken we, wat kan onze bijdrage zijn aan kunst en cultuur en hoe kunnen we technologie inzetten als creatieve tool? Innovatieve ideeën uittesten en er op los experimenteren zit in ons bloed. Je zou voorzichtig kunnen stellen dat we als Lab een Research & Development functie hebben binnen CKC & partners (en steeds vaker ook daarbuiten). Riemer en Piem hebben de Lab-manier van werken geanalyseerd en Riemer heeft dit omgezet in heldere tekeningen. Als je hier meer over wilt weten leggen we je het graag persoonlijk uit!

Leuk detail: de beestjes met de roze shirtjes vielen zó in de smaak bij de community dat de meeste Labfreaks nu een persoonlijk 'freakje' hebben, waarbij we kijken naar personality en uiterlijke kenmerken en daar een dier bij matchen (zie bovenaan). Herken jij wie wie is? ;-)

Ar Eerste Test

Open Lab junior

Anders dan onze naam misschien doet vermoeden, zijn we ook dol op analoge techniek en het echte handwerk. Onze manier van werken lijkt veel op Ontwerpend & Onderzoekend leren en ook dragen wij Maker Education een warm hart toe. Komend jaar gaan we nog meer inzetten op Techniek op School voor het primair onderwijs en technische workshops ontwikkelen voor het voortgezet onderwijs.

Wij vinden het belangrijk dat kinderen al jong op een speelse, creatieve manier in aanraking komen met techniek. Om die reden is dit jaar Open Lab junior gestart. Elke woensdagmiddag kunnen kinderen van 6-12 jaar terecht in het Lab, waar ze inspirerende workshops krijgen van Bart Koppe (mediakunstenaar, jutter én systeembeheerder), bijgestaan door trouwe vrijwilligers Fred, Hans en Theo. Prachtig om te zien hoe jong en oud van elkaar leren en samen lol hebben. Daar gaan we volgend seizoen natuurlijk mee door!

Hebocon

Over laagdrempelige techniek gesproken: de Hebocon robotwedstrijd blijft onverminderd populair. Sinds we op de Maker Faire in Eindhoven hebben gestaan krijgen we bestellingen uit het hele land. Afgelopen maanden hebben we weer meer dan 200 basissetjes verkocht. Dat betekent dat er dus ruim 600 kinderen aan een robotje hebben gewerkt. Kijk, daar doen we het voor.

We geven ook trainingen aan leerkrachten en om aan de workshopvraag te kunnen voldoen hebben we dit seizoen twee nieuwe instructeurs opgeleid: welkom Öz en Layla!

Gebakje 2

Make Music

Hier hebben we al veel over geblogd, maar project Make Music mag natuurlijk niet aan de highlights ontbreken. Wat een prachtig project, voor en door jongeren. In 2019 ontwikkelt Make Music haar unieke werkwijze verder, onder bezielende leiding van Stichting Jongerencultuur Nederland.

Al met al weer een heleboel om trots op te zijn. Wij gaan even genieten van de zomer en zijn daarna met dezelfde energie weer terug. Zet de Open Dag op 7 september alvast in je agenda. Op 11 september starten de activiteiten weer. Tot snel!