Easy Breath initiatieven

Easy Breath Adapter

Je hebt het vast wel in het nieuws gezien: het Decathlon snorkelmasker 'Easy Breath' wordt druk onderzocht door wetenschappers en makers wereldwijd, in de hoop dat het een oplossing kan bieden voor het tekort aan mondkapjes en beademingsmaskers in de zorg.

Rowan, Riemer en Piem schoven aan bij een internationale meet-up over dit thema, georganiseerd door Waag Society. Door makers en ontwerpers wordt gezocht naar diverse adapters waarmee het snorkel uiteinde kan worden aangesloten op medisch verantwoorde filters van bekende producenten zoals 3M. Tegelijkertijd zijn onderzoekers van diverse universiteiten bezig om te testen of het masker inderdaad veilig als virusbescherming kan worden gebruikt. Helaas kon de veiligheid (op het moment van de meeting, 8 april) nog niet worden aangetoond.

Wij zijn vanuit het Digital Art Lab de laatste tijd vooral op zoek geweest naar doe-het-zelf oplossingen voor mondkapjes voor persoonlijk gebruik. Dat wil zeggen om anderen te beschermen tegen een eventueel virus wat je zélf bij je draagt, soms zonder dat te weten. We hebben het ontwerp van het mondkapje meteen daar in de expertisegroep gegooid. Sommigen hadden inderdaad dat ontwerp al getest. Leuk was dat ons onderzoek naar geschikte filters nog geen algemeen bekende kennis leek te zijn binnen de groep. Het feit dat stofzuigerzakken - en dan met name HEPA filters - goed werken om deeltjes ter grootte van het Corona virus tegen te houden werd als interessant ervaren. Het voordeel van DIY alternatieven is dat er (nog) geen run is op deze onbekendere materialen.

We hebben na afloop van de meet-up wel geconcludeerd dat wij op het specifieke gebied van onderzoek naar de Decathlon maskers nu geen grote bijdrage kunnen leveren. Dat onderzoek ligt in deskundige handen van instituten wereldwijd.

Ondertussen volgen wij de ontwikkelingen op de voet. Lees het uitgebreide verslag van de meetup op de website van Waag.

Als de maskers zijn goedgekeurd en er een oproep komt aan alle makerspaces om aan het 3D printen te slaan komen we weer in actie!