Maak je eigen theremin

Leon Theremin

Ken je dit bijzondere elektronische muziekinstrument? Je bespeelt hem zonder hem aan te raken. Een theremin heeft twee antennes die de afstand tot je handen meten. Met de ene hand bepaal je de toonhoogte, met de andere het volume.

De elektrische signalen die de antennes oppikken worden naar een luidspreker gestuurd. Het klinkt een beetje als een zingende zaag. Dat leek ons een mooi speeltje voor ons muziekthema!

Scheremin

Onze vrijwilliger Jo Scherpenisse heeft speciaal voor jullie een eigen versie van de theremin ontwikkeld: de Scheremin. Hij wordt aangestuurd door een Arduino en twee afstandssensors. Tijdens de Open Lab special van 11 en 18 maart (14.30 - 17.30) kunnen vijf deelnemers onder begeleiding van Jo de Scheremin bouwen. Een unieke gelegenheid om een workshop te volgen van een man die bij het baanbrekende werk op het gebied van elektronische muziek betrokken is geweest. Bekijk deze documentaire maar eens: www.vpro.nl/speel.WO_VPRO_118194.html

De kosten voor de workshop bedragen €15. Hier zit al het materiaal bij in, behalve de Arduino. De Arduino leen je van het lab om hem te programmeren. Voor wie zelf een Arduino wil hebben kunnen we een gezamenlijke inkoop actie ondernemen.

Omdat er beperkt materiaal aanwezig is, moet je je even bij Piem aanmelden voor deze unieke workshop. Afrekenen kan bij de receptie door simpelweg twee materiaalkaarten te kopen. Veel plezier!