Hebocon, van pilot naar product

Gebakje 2

Soms beginnen we aan een leuk project en hebben we op dat moment geen idee waar dat jaren later toe zal leiden. De Hebocon Robotwedstrijd is daar een prachtig voorbeeld van. Wat in 2015 begon als pilot voor een speelse robotwedstrijd op school, is doorontwikkeld tot een heus product voor het onderwijs.

Hebocon is bedacht door Daiju Ishikawa en op 19 juli 2014 organiseerde hij de eerste wedstrijd in Tokyo, Japan. Op zijn website legt Daiju Ishikawa uit wat Hebocon nou precies inhoudt. Het is in feite een sumo-worstel wedstrijd voor 'crappy robots' die zijn gemaakt met hele eenvoudige materialen. In wedstrijdjes van 1 minuut moet je de robot van je tegenstander uit het speelveld proberen te duwen.

Fem van Brenk was enthousiast geworden over Hebocon en wilde dit graag op de school van haar kinderen uitproberen, samen met het Digital Art Lab. Zo gezegd, zo gedaan. We hebben het concept van Hebocon liefdevol geadopteerd en geschikt gemaakt voor het primair onderwijs. Uiteraard met medeweten van de oorspronkelijke bedenkers. Die organisatie heeft op haar beurt onze inspanningen gevolgd. Zij vertellen nu trots in Japan dat hun format ook voor educatieve doeleinden wordt gebruikt. Zo tof!

Training voor leerkrachten

Na de succesvolle pilots op twee Zoetermeerse basisscholen ontstond het idee om dit als terugkerende wedstrijd aan te bieden aan alle PO scholen. Met onze beperkte mankracht zouden we die klassen nooit allemaal zo intensief kunnen begeleiden als tijdens de pilot, dus ontwikkelden we een lespakket en een training voor leerkrachten. Daar hoort natuurlijk duidelijk lesmateriaal en een goede basisset aan onderdelen bij. En omdat we niet van half werk houden moest daar natuurlijk een mooi doosje met logo en een flyer bij. En ohja, een website natuurlijk. Op Hebocon.nl kunnen leerkrachten nu alle informatie vinden om zelf met hun leerlingen aan de slag te gaan.

Gelukkig kunnen we al deze dingen allemaal zelf. Piem ontwierp het logo, Thijmen de rest van de huisstijl. Fem schreef de lesopzet en Thijmen bouwde er een website omheen. Inmiddels mogen we met enige regelmaat Hebocon bestellingen inpakken. De basissetjes vliegen uit naar scholen door heel Nederland. Elke basisset staat garant voor minimaal drie leerlingen die op een vrolijke manier kennismaken met creativiteit & techniek. Ontwerpend en onderzoekend leren bij uitstek!

Img 3269
Hebocon logo mascotte Heboi
Op de Hebocon website is alle lesinformatie gratis te downloaden

In 2018 stonden we met Hebocon op de Maker Faire in Eindhoven. Daar hebben we workshops gegeven aan leerkrachten vanuit het hele land. Hier hebben we landelijke bekendheid aan overgehouden, en dus ook onze bestellingen van de basissetjes.

twee metalen robots
Fem van Brenk bij de Hebocon stand
Leerkrachten strijden na de workshop
Hebocon op de Maker Faire in Eindhoven

Overdracht

Omdat het Lab vooral in het teken staat van vernieuwing en innovatie is het ook nodig dat succesvolle projecten op een gegeven moment het Lab weer verlaten. Als een project zich bewezen heeft moet deze worden overgedragen op een andere afdeling van CKC & partners, zodat wij onze handen vrij hebben voor nieuwe uitdagingen. Gelukkig hebben we Cultuur en Techniek op School onder ons dak. Zij hebben Hebocon opgenomen in hun leerlijn Techniek, zodat het geborgd blijft voor het onderwijs. Met recht een succesverhaal!