Wat een jaar!

Geschreven door Piem op

En voor je het weet staat de zomer alweer voor de deur. Je zou bijna vergeten dat we in de winter nog vol in de verbouwing zaten. Stiekem vond ik de levendigheid best wel leuk. Het Lab houdt van aanpakken, bouwen en improviseren. Zoals die keer dat de aannemer aan stagiaires Remke en Jonathan vroeg om even het alarm van de voordeur los te solderen omdat het muurtje eruit getikt zou worden... En nu zitten we dus op een prachtige plek in de nieuwe Lounge.

Workshops

Van de verbouwing hebben we iets moois gemaakt. Zo was het Lab om de week ‘On Tour’ bij de Bibliotheek, met allerlei leuke mini workshops. Dit idee hebben we vastgehouden, en we starten volgend seizoen met Open Lab Junior op de woensdagmiddag. Hetzelfde vrije format als het Open Lab op vrijdag, maar dan voor kinderen van 6 – 12 jaar. Technisch knutselen voor kids. Wij kijken er naar uit!

Zowieso hebben we veel workshops gegeven afgelopen jaar. Van gastlessen voor de Piëzo Talentenacademie tot Hebocon battles, technieklessen voor de Topklas van het Picasso Lyceum en niet te vergeten de CKC feestweek! Tussendoor hebben we ook nog een LED-licht kunstwerk gebouwd om de nieuwe entree van het Lab te markeren. Vijf dagen full-time sleutelen met een volledig labfreak team. Lekker om een keertje helemaal gefocust met zijn allen aan één project te werken. Meestal gebeuren er wel honderd dingen tegelijkertijd in het Lab ;-)

Make Music

Dit seizoen stond ook in het teken van ons ambitieuze muziek & technologie project. In januari konden we officieel starten met de ontwikkeling van een gratis basisprogramma in de wijk: Make Music 'Free'. We voeren dit project uit met onze samenwerkingspartners Music Soulhouse, Stichting Buurtwerk en Stichting Jongerencultuur. Het lesprogramma is samen met de jongeren ontwikkeld en staat klaar om uitgerold te worden. Na de zomer is de website klaar en kunnen jongeren zich officieel aanmelden. Tijdens het ontwikkelen van het programma zijn er al diverse nummers geproduceerd, en zelfs al een videoclip opgenomen. Tijdens de aanstaande CKC Open Dag op 1 september is er een speciaal Make Music podium, waar deelnemers hun nummers ten gehore brengen. Mis het niet! Leuk om te vermelden: de jongeren doen die dag ook zelf de geluidstechniek.

Hebocon

Na twee pilots vonden we het tijd om de Hebocon robotwedstrijd door te ontwikkelen tot een heus lespakket voor het primair onderwijs. Elke leerkracht (of eigenlijk iedere maker) kan zelfstandig aan de slag om robots te bouwen en tegen elkaar te laten strijden. Dit jaar streden de Waterlelie en de Meester Verwers tegen elkaar in de Theaterzaal. Ook iets voor jou? Check dan snel www.hebocon.nl. Mooie site hè? Uiteraard ontwikkeld door onze eigen Labfreak Thijmen.

En zojuist bekend geworden: 28 september mogen we een Hebocon masterclass geven tijdens de Fablearn conferentie van de Eindhoven Maker Faire!

Fijne vakantie

Jaja, we worden volwassen. Het Lab bestaat bijna 8 jaar en de labfreaks van het eerste uur (toen 13/14 jaar oud) zijn inmiddels twintigers. Waar ik eerst nog bang was om ze na hun eindexamen kwijt te raken, is het tegendeel gebleken: ze zijn bijna allemaal nog actief betrokken bij het Lab. Ze zetten zich in als vrijwilliger, komen terug als stagiaire of hebben meteen maar een eigen bedrijfje opgericht. Daar ben ik supertrots op!!

Hele fijne zomer allemaal, we zien je graag bij de Open Dag en natuurlijk direct daarna weer bij het Open Lab.