Escape room in space bij TU Delft

Geschreven door Piem op

Een buitenkansje voor onze Labfreaks: het stageproject van Remke en Jonathan diende als 'design case' voor 40 masterstudenten Industrial Design Engineering. Wij waren er bij als opdrachtgever én werkten een dagje samen met de TU studenten.

De aanpak en werkwijze van sommige labprojecten heeft veel raakvlakken met Industrieel Ontwerpen. Ik heb nog warme connecties met mijn studie, waardoor een informele kop koffie met Ianus Keller al snel leidde tot het idee om het Digital Art Lab een keer naar Delft te halen. Ianus organiseert onder andere de IDE Academy, waar internationale master studenten zich bekwamen in allerlei extra skills. Ik vertelde over de snowboard simulator en de bijbehorende escape room die Remke en Jonathan aan het bouwen zijn. Daar zagen we een mooi thema voor een workshop: 'applying design thinking to puzzles'.

Om het nog mooier te maken werd de hele dag begeleid door escape room bouwer Pim Schachtschabel van Sherlocked. Zij hebben gerenommeerde escape rooms gemaakt zoals 'The Architect' en 'The Vault'. Pim wees ons op het belang van een goed verhaal (narrative) en de totaalbeleving (immersion). En onvergetelijk was zijn formule voor een succesvolle escape room ervaring: awesomeness2*dB/impossible = green light

Als warming up begonnen we de dag met het ontwerpen van een simpel spel met slechts 3 spelregels. Binnen een uur moest ieder groepje iets verzinnen, testen en verbeteren. En daarna laten spelen door je medestudenten. Er kwam van alles langs: actiespellen, breinbrekers en behendigheidsspelletjes. Het resultaat? Een hoop lol en een boel waardevolle inzichten.

In de pauze kregen we een rondleiding door de faculteit. Daarna heb ik kort het Digital Art Lab toegelicht en hebben Remke en Jonathan de snowboard simulator gedemonstreerd. Wij werden aangekondigd als de opdrachtgever, waarna de studenten in groepjes aan de slag gingen met diverse design challenges voor het maken van een escape room experience. Er werd nagedacht over:

  1. Narrative
  2. Search & Collect
  3. 
Logical / knowledge
 
  4. Physical
 challenge
  5. Collaboration puzzle 
 
  6. On- and off boarding
 
  7. Interaction with audience 

Aan het einde van de middag werden alle resultaten gepresenteerd. Hilarisch! De studenten hebben super creatieve oplossingen bedacht en dat op erg grappige manier gepresenteerd, soms in complete toneelstukjes. Wij gaan met een heleboel input en goede ideeën naar huis!